divendres, 13 de febrer del 2009

La baldufa


Des de fa centenars d'anys ,i fins i tot fins avui, la baldufa ha estat una de les joguines més populars, present en tots els patis d'escola,des de LLatí Amèrica fins Japó i en particular a Europa. Com a Prova de la seva universalitat, va ser la primera joguina patentada del món.
Tanmateix , hem de recordar que en moltes cultures i des de les primeres civilitzacions, la baldufa ha estat molt més que una simple joguina, sinó un objecte espiritual.
Es creu que en èpoques llunyanes, que podrien remuntar fins al neolític, les baldufes de grans dimensions serien utilitzades per predir el futur.
Els primers exemplars van ser desterrats al riu Éufrates, amb els vestigis de la civilització de Babilònia(4000ac).De la mateixa manera, s'han trobat baldufes pertanyent a les civilitzacions gregues i romanes.
En moltes cultures antigues, eren símbol de la fertilitat, de la vida i la mort.
A Borneo es feien girar en les èpoques de sembra. En Indoxina, les baldufes es feien girar en els ritus fúnebres en honor dels seus guerrers

3 comentaris:

Rosa Vila Panach ha dit...

Saps que ignorava totes aquestes tradicions que ens expliques? Ho he trobat molt interessant. Les coses que ens queden per aprendre.

C. Codorniu ha dit...

sempre ens dones molta informació. Aquesta sobre la baldufa és molt interessant i totalment desconeguna per mí.Moltes gracies. Com treballes!

gina ha dit...

M'agrada. La baldufa es un d'aquells juguets que sempre m'han fet molta gràcia, fins i tot el seu nom i ara que ja sé tantes coses d'ella, encara .m'agrada més