divendres, 13 de febrer del 2009

el ginjoler



El ginjoler és de la família de les Ramnàcies, i per tant amb notables representacions a casa nostra com per exemple un arbust endèmic el llampúol bord, Rhamus Ludovid Salvatoris, el llampúol Rhamus Alatermus.
Els seus fruits els gínjols tenen un 10% de tanins, glucòsids, vitamínic i molt mucílag.
El gínjol és principalment demulcent( que calma i relaxa les zones inflamades ) i vitamínic.
L'escorça té propietats astringents i s'empra molt com antidiarreic.
les fulles a més de ser astringents tenen propietats que rebaixen el nivell del sucre a la sang.
La fusta del ginjoler s'utilitza per fer instruments musicals com gralles i tenores.
I com agraïment hi ha pobles a Catalunya que han plantat un gínjol i fins i tot li han dedicat un ball.
El fruit del ginjoler de forma semblant a una oliva vermell a la maduresa.
Floreix entre abril i maig.
L'herbari virtual de la UB el situa a la Xina i fins i tot informa que les fulles s'han emprat per alimentar els cucs de seda.